Als horecaondernemer wil je geen enkel risico lopen op brand of boetes. Maar wat zegt de regelgeving eigenlijk over het schoonmaken van je afvoerkanaal, vetkanaal en afzuiginstallatie? Zijn er verplichtingen waar je rekening mee moet houden? Laten we duidelijkheid scheppen over wat wel en niet verplicht is én welke instanties toezicht houden.
Is het verplicht om je afvoerkanaal te reinigen?
Officieel bestaat er geen wettelijke verplichting om je afvoerkanaal periodiek te laten schoonmaken. Toch betekent dit niet dat je achterover kunt leunen. Veel brandverzekeraars stellen namelijk wel eisen aan het onderhoud van je afzuiginstallatie. Komt er brand en is je installatie niet goed onderhouden? Dan kan de verzekering besluiten de schade niet te vergoeden. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
Daarnaast verhoogt vuil en vet in de kanalen de kans op brand. Regelmatige reiniging is dus niet alleen slim, maar ook nodig voor de veiligheid van je keuken en personeel.
Welke richtlijnen gelden er?
Hoewel er geen directe wettelijke verplichting is, zijn er wel richtlijnen en normen die gevolgd moeten worden voor het schoonmaken van je afvoerkanaal. Twee belangrijke zijn:
- TR19-richtlijnen van BESA
Deze internationale richtlijnen schrijven voor hoe een afzuiginstallatie professioneel gereinigd moet worden. Het zijn de standaardnormen voor reiniging en onderhoud van luchtbehandelingsinstallaties. Meer over de BESA TR19 richtlijnen lees je hier. - Europese norm EN15780
Deze norm beschrijft de eisen voor het inspecteren, onderhouden en reinigen van ventilatiesystemen. De norm wordt gehandhaafd door verschillende instanties, zoals de gemeentelijke milieudienst, arbeidsinspectie, GGD of brandweer. Afhankelijk van de installatie, de hoeveelheid vetproductie en hoe intensief de keuken gebruikt wordt, varieert de frequentie van reiniging.
Na elke reinigingsbeurt hoort een gecertificeerd bedrijf een certificaat af te geven, dat aantoont dat de installatie volgens de juiste richtlijnen is gereinigd.
Welke partijen houden toezicht?
Meerdere partijen zijn betrokken bij de handhaving van regels rondom het schoonmaken van afzuiginstallaties. Deze instanties hebben allemaal hun eigen rol:
Verzekeringsmaatschappij
De meeste verzekeraars stellen eisen aan het onderhoud van je afzuiginstallatie. Vaak is dit niet expliciet terug te vinden in je polisvoorwaarden, maar slecht onderhoud kan wel een reden zijn om geen schadevergoeding uit te keren bij brand. Verzekeraars kunnen tijdens controles om een reinigingscertificaat vragen.
Gemeentelijke Milieudienst
Deze dienst ziet toe op het onderhoud van afzuiginstallaties en voert controles uit op basis van de Europese norm EN15780. Dit kan onaangekondigd zijn, bijvoorbeeld na klachten over geur- of rookoverlast. Heb je geen onderhoudsgeschiedenis bij de hand? Dan riskeer je een boete en mogelijk verdere maatregelen. Meer over de handhaving van milieuwetgeving lees je op de website van infomil.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De NVWA houdt toezicht op hygiëne en voedselveiligheid in de horeca en ziet toe op de naleving van de HACCP-richtlijnen. Deze inspecties zijn voornamelijk gericht op voedselveiligheid en hygiëne in de keuken. Maar als je afzuiginstallatie een hygiënerisico vormt, kan de NVWA ingrijpen.
Meer informatie over inspecties van het NVWA vind je hier.
Gemeente
De gemeente stelt brandveiligheidsvoorschriften op in onder andere het Bouwbesluit en de gemeentelijke bouwverordening. Deze voorschriften moeten zorgen voor een veilige omgeving, vrij van brandgevaar. De gemeentelijke milieudienst controleert of deze regels nageleefd worden en kan ingrijpen bij overtredingen.
Waarom regelmatig reinigen en goed onderhouden?
Er zijn verschillende redenen waarom regelmatig reinigen van het afvoerkanaal, vetkanaal en afzuiginstallatie erg belangrijk is:
- Veiligheid: Vetophoping in je afvoerkanaal verhoogt het risico op brand.
- Verzekering: Veel verzekeraars eisen regelmatig onderhoud om bij brandschade aanspraak te kunnen maken op uitkering.
- Hygiëne: Een schone afzuiginstallatie draagt bij aan een hygiënische keukenomgeving, wat belangrijk is voor voedselveiligheid.
- Wet- en regelgeving: Verschillende instanties, zoals de gemeente en de NVWA, kunnen boetes of sancties opleggen als je installatie niet schoon is.
Reinigen en onderhoud van afzuiginstallaties vor horeca bedrijven door soventi
Wij zijn actief in heel Nederland en helpen dagelijks horeca bedrijven, bedrijven en particulieren met het reinigen van afzuigsystemen, vetkanaal, ventilatiemotor, motorbox of luchtbehandelingskast en uitblaas. Wij plannen een gratis inspectie op locatie om samen de werkzaamheden te bespreken.
Als de werkzaamheden zijn afgerond ontvangt u van ons een uitgebreid reinigingsrapport met omschrijving van werkzaamheden en duidelijke foto’s van gereinigde onderdelen. Met dit rapport voldoet u ruimschoots aan de bewijsplicht. Al onze medewerkers zijn in het bezig van het certificaat Grease Hygiene Technician.
Benieuwd wat Soventi voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op en vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.
Contact
24/7 bereikbaar voor antwoorden op uw vragen
E-mail: info@soventi.nl
Telefoonnummer: 06-20857049
Wilgeweerd 74
3075 VT Rotterdam
3075 VT Rotterdam
Offerte aanvragen?
Conclusie
Hoewel er geen expliciete wettelijke verplichting is om je afvoerkanaal regelmatig te reinigen, is het toch enorm belangrijk. Niet alleen om veiligheidsrisico’s en problemen met de verzekering te voorkomen, maar ook om aan de richtlijnen van de gemeente, NVWA en je verzekeringsmaatschappij te voldoen. Zorg ervoor dat je regelmatig een gecertificeerd bedrijf inschakelt voor het onderhoud van je installatie. Zo weet je zeker dat alles volgens de regels gebeurt en je keuken veilig en schoon blijft.