Brand komt nog veel te regelmatig voor in commerciële keukens. Als na zo’n brand ook nog eens uw schadeclaim wordt afgewezen, stapelen de problemen zich op. De stress die dit met zich meebrengt, wil geen horeca-ondernemer meemaken.
Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen: de BESA TR19-standaard. Als u de afzuiging volgens deze standaard laat reinigen, weet u dat het voldoet aan de hoogste normen voor hygiëne en onderhoud. Dit vermindert brandgevaar, en zorgt dat verzekeringsmaatschappijen beter meewerken.
Bij Soventi zijn we er trots op dat we volgens de BESA TR19-standaard werken. Als we uw ventilatiesysteem hebben gereinigd, geven we u een certificaat wat bewijst dat u de kwaliteit van uw afzuiging op orde hebt.
Wat is de BESA TR19-norm?
De BESA TR19 is een keurmerk dat is opgesteld door de Building Engineering Services Association. Hier wordt tot in detail uiteengezet hoe de ventilatie in commerciële keukens gereinigd en onderhouden moet worden. Er wordt specifiek gelet op vetophoping, ook in de moeilijker bereikbare delen van het ventilatiesysteem.
Als bedrijven voldoen aan de BESA TR19-norm, gebruiken ze de nieuwste methoden om de ophoping van vet en vuil in het afzuigsysteem te voorkomen. Elk aspect van het reinigingsproces wordt grondig uitgevoerd. Zo verzorgen ze een veilige werkplek.
Wat zijn de voordelen van het BESA TR19-certificaat?
Dit zijn de voordelen van het TR19-certificaat:
Veiligheid
Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat een op de vijf branden in restaurants ontstonden door niet goed schoongemaakte ventilatiesystemen. Wat is dan het gevaar? Tijdens het koken hoopt zich vet op in de afzuigkappen en ventilatiekanalen.
Deze vetresten zijn heel brandbaar. Door de hitte in de keuken vatten ze makkelijk vlam. Als dat eenmaal gebeurt, verspreidt de brand zich snel door het hele ventilatiekanaal, wat enorme schade op kan leveren. Door het vet en vuil regelmatig weg te laten halen, vermindert u het brandgevaar aanzienlijk.
Gezondheid
Als uw ventilatiesysteem goed wordt onderhouden, hangen er minder schadelijke dampen in uw keuken. De goede luchtkwaliteit zorgt voor een betere gezondheid voor u en uw werknemers. Ze halen dan makkelijker adem en lopen minder risico op het ontwikkelen of verergeren van allergieën.
Wetgeving en verzekeringen
Lokale overheden verwachten dat commerciële keukens hun ventilatiesysteem goed onderhouden. En ook steeds meer verzekeraars eisen in hun algemene voorwaarden dat het ventilatiesysteem jaarlijks goed gereinigd wordt. Door dit volgens de BESA TR19-standaard te laten doen, voorkomt u boetes of problemen met schadeclaims.
Kostenbesparing
Een schoon ventilatiesysteem werkt beter, gaat langer mee en gebruikt minder energie. U hoeft de apparatuur dus minder vaak te vervangen en bespaart op uw energierekeningen.
Hoe reinigt Soventi volgens de BESA TR19-richtlijnen?
Wij reinigen altijd volgens de TR19-protocollen. Dit is hoe dat in zijn werk gaat:
- Inspectie op locatie. We plannen een gratis inspectie van uw keuken. Dan brengen we precies in kaart wat er allemaal moet gebeuren, en bespreken eventuele bijzonderheden met u.
- Vrijblijvende offerte. Nadat u met het plan van aanpak akkoord gaat, zetten we de afspraken op papier. Daarna plannen we een afspraak in om het onderhoud uit te voeren.
- Uitvoering reiniging. Nu kunt u het werk aan ons overlaten. We reinigen uw afzuigsysteem. Als we klaar zijn, voldoet uw ventilatie weer aan de eisen van hygiëne en veiligheid.
- Certificaat en rapportage. U ontvangt van ons een rapport waarin gedetailleerd staat welke werkzaamheden we hebben uitgevoerd. We voegen ook voor- en nafoto’s en het TR19-certificaat erbij. Hiermee kunt u aan uw bewijsplicht van de verzekering voldoen.
Kies nu voor een BESA TR19-gecertificeerde reiniging!
Waarom willen horeca-ondernemers dat hun afzuigsystemen worden gereinigd volgens de BESA TR19-certificering? Omdat het zorgt voor veiligheid, gezondheid, naleving van wetgeving en verzekeringsvoorwaarden, en kostenbesparing.
Door volgens deze richtlijnen te werken, garandeert Soventi dat uw afzuigsysteem op de beste manier wordt onderhouden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie, zodat u weet wat er moet gebeuren om uw keuken veilig en schoon te houden.
Waar vind ik de BESA TR19-richtlijnen?
De BESA TR19-richtlijnen zijn te vinden op de officiële website van de Building Engineering Services Association (BESA). U kunt ze aanschaffen als een gedetailleerde handleiding via de BESA-publicatiesectie, waar ze verschillende documenten aanbieden die specifiek gericht zijn op de reiniging en het onderhoud van ventilatiesystemen.
Is laten reinigen volgens de BESA TR19-norm verplicht?
Nee, dit is niet verplicht. Zowel de (lokale) overheid als verzekeraars stellen het reinigen volgens deze norm niet verplicht. In veel andere Europese landen is dit wel verplicht. Daarom verwacht men dat het een kwestie van tijd is voordat dit ook in Nederland verplicht wordt gesteld.