Scroll Top
Wilgeweerd 74, 3075VT Rotterdam

Horeca ondernemer? Dit moet je weten over het laten onderhouden en reinigen van een afzuiginstallatie

afzuiginstallatie-horeca-keuken

Als horeca ondernemer weet je er waarschijnlijk alles van: regels waar je als horeca bedrijf aan moet houden. Het zijn er veel en de meeste regels hebben betrekking op hygiëne in de keuken. Belangrijk voor de hygiëne in een horeca keuken is een schone en goed onderhouden afzuiginstallatie.

In dit artikel hebben we alle informatie verzameld die je als horeca ondernemer, bedrijfsleider of kok moet weten over het onderhouden en reinigen van een afzuiginstallatie.

In het kort

  • De complete afzuiginstallatie dient periodiek gereinigd te worden. Een slecht gereinigd of onderhouden afzuiginstallatie verhoogt de kans op brand aanzienlijk
  • Een verzekeringsmaatschappij en de gemeente zien toe op goed onderhoud. Veelal op basis van de EN15780 richtlijn
  • Handhaving gebeurd periodiek onaangekondigd of op basis van klachten door de gemeentelijke milieudienst of de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)
  • Het reinigen van een afzuiginstallatie dient te gebeuren volgens de TR19 richtlijnen. Na reiniging ontvangt u een certificaat met voor – en na foto’s.

Informatie over de afzuiginstallatie in een horecakeuken

De afzuiginstallatie in een horecakeuken gaat een stuk verder dan alleen de zichtbare afzuigkap. De complete afzuiginstallatie bestaat uit een afzuigkap, vetkanaal, geurfilterkast of motorbox, ventilatiemotor en uitblaas. Al deze onderdelen vormen gezamenlijk de complete afzuiginstallatie.

Het reinigen van de binnenkant van de afzuigkap, vetkanalen, geurfilterkast of motorbox, ventilatiemotor en uitblaas dienen in zijn geheel te worden gereinigd zodat het aan alle eisen en richtlijnen voldoet. Wanneer de moeilijk bereikbare plaatsen niet gereinigd worden blijft het risico op brand bestaan.

De filters in de afzuigkap kunnen eenvoudig zelf gereinigd worden. Net als de vetaanslag aan de buitenkant van de afzuigkap.

Er zijn verschillende reinigingstechnieken beschikbaar om de afzuiginstallatie te reinigen. Welke reinigingstechniek wordt gebruikt is afhankelijk van het soort afzuigsysteem, het soort vet wat uw keuken produceert en het voorkomen van mogelijke schade.

Meer weten over welke verplichting horeca bedrijven henben t.a.v. het reinigen en onderhouden van een afzuiginstallatie? We schreven er een blog over: Verplichting horeca bedrijven onderhoud & reiniging afzuigkanaal en installatie.

Welke richtlijnen zijn er?

Er zijn een aantal instanties die richtlijnen hebben bepaald voor het onderhouden en reinigen van een afzuiginstallatie voor horeca. We hebben ze op een rij gezet.

Europese norm: EN15780

De EN15780 is een Europese norm die richtlijnen geeft voor de ventilatie in gebouwen, met specifieke aandacht voor het onderhoud, reinigen en inspecteren van ventilatiesystemen. Deze norm is relevant voor horecaondernemers omdat zij vaak te maken hebben met complexe ventilatie- en afzuigsystemen in hun keukens, die essentieel zijn voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Deze norm beschrijft hoe vaak de afzuiginstallatie of ventilatiesysteem geïnspecteerd en onderhouden moeten worden, doet aanbevelingen over de reinigingsmethoden en specificeert de aanbevolen luchtkwaliteit. Deze norm wordt in Nederland gehandhaafd door de gemeentelijke milieudienst, arbeidsinspectie, GGD of brandweer.

Verzekeringsmaatschappij

Waarschijnlijk heb je als ondernemer een bedrijfsschadeverzekering, een gebouwen verzekering of opstalverzekering. Zo’n verzekering dekt onder andere schade na brand. In veel gevallen staat er in de polis van dergelijke verzekeringen niet specifiek iets over het onderhouden en reinigen van een afzuigsysteem.

De meeste polissen hebben wel iets als: ‘wij keren niet uit bij aantoonbaar slecht onderhoud’ in de polis staan. Wanneer slecht onderhoud van een ventilatiesysteem of afzuigsysteem als oorzaak wordt vastgesteld door de inspectie bestaat er dus een kans dat de verzekering niets uitkeert.

Bronnen en handige links:

Richtlijnen vanuit de gemeente

Concrete richtlijnen en voorschriften rondom brandveiligheid zijn geregeld in het Bouwbesluit. Daarnaast is er de gemeentelijke bouwverordening. Hierin is ‘brandveilig bouwen’ en ‘brandveilig gebruik’ geregeld. Deze richtlijnen worden ook door de gemeentelijke milieudienst gecontroleerd en gehandhaafd.

Welke instanties handhaven de richtlijnen

Er zijn een aantal instanties die controleren en handhaven. We hebben een aantal op een rij gezet.

Gemeentelijke milieudienst

In veel gevallen komt de gemeentelijke milieudienst pas in actie na klachten van stankoverlast uit de omgeving. Maar het komt steeds vaker voor dat de gemeentelijke milieudienst ook onverwachte controles uitvoert. Bij controle moet er een onderhoudsgeschiedenis getoond worden. Wanneer dit niet aangetoond kan worden kunnen er strenge maatregelen opgelegd worden en moet er binnen 1 a 2 weken een onderhoudsrapport overhandigt worden.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de voedselveiligheid en hygiëne in de horeca, conform de HACCP-richtlijnen en andere relevante wetgeving.
Meer informatie voor horeca ondernemers over voedselveiligheid: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/voedselveiligheid-voor-ondernemers

Het onderhouden en laten reinigen van de afzuiginstallatie

Er zijn dus richtlijnen en verschillende instanties die controleren of een afzuigsysteem voldoende wordt onderhouden. Daarnaast is het ook voor de hygiëne van gasten en medewerkers en de brandveiligheid ook belangrijk om een afzuigsysteem goed te onderhouden.

Hoe vaak een installatie moet worden gereinigd is afhankelijk van het type installatie, het soort vet wat uw keuken produceert en intensiviteit waarmee de keuken wordt gebruikt. Over het algemeen geven wij het advies om de volledige afzuiginstallatie minimaal 1 keer jaar te laten reinigen. Let op, het kan bij intensief gebruik nodig zijn om de installatie vaker te laten reinigen.

Reinigen volgens de TR19 richtlijnen

TR19® is een richtlijn van de Building Engineering Services Association (BESA) over het reinigen en onderhouden van ventilatiesystemen volgens de regelgeving.

Grondige reiniging van ventilatiesystemen is essentieel voor elke horecagelegenheid om het risico op brand en de verspreiding van schadelijke bacteriën te minimaliseren. TR19® regelgeving richt zich ook op het voorkomen van vetophoping, wat ongedierte kan aantrekken. Het is belangrijk om moeilijk bereikbare delen van het systeem schoon te houden en toegankelijk te maken voor inspecties. Het volgen van deze richtlijnen helpt bij het waarborgen van veiligheid en naleving van de regelgeving.

Wij reinigen altijd volgens deze richtlijnen en vermelden dit ook in ons rapport. Steeds meer verzekeraars eisen in hun algemene voorwaarden dat ventilatiesystemen en/of afzuigsystemen conform deze norm worden gereinigd.

Certificaat

Om aan te tonen dat uw installatie periodiek wordt onderhouden ontvangt u na het reinigen een uitgebreid rapport en certificaat. In het rapport staat duidelijk vermeld welke werkzaamheden zijn uitgevoerd met voor- en na foto’s.

Het certificaat samen met het rapport kunt u laten zien bij eventuele controles en overhandigen aan uw verzekering.

Werkwijze van Soventi

UU
Inspectie op locatie
We plannen een gratis inspectie op locatie en brengen de werkzaamheden in kaart. Ook bijzonderheden worden met u besproken.
ii
Vrijblijvende offerte
Na akkoord wordt er een afspraak ingepland om de werkzaamheden uit te voeren.
Uitvoering werkzaamheden
Uw afzuigsysteem voldoet weer aan de eisen van hygiëne en brandveiligheid.
ZZ
Certificaat
U ontvangt een uitgebreid reinigingsrapport waarmee u aan uw bewijsplicht kunt voldoen.

Luchtkanaal voor het reinigen

U ziet een forse ophoping van stof en vuil in het luchtkanaal. Door dit luchtkanaal wordt ook de ‘frisse’ lucht de woning in geblazen.

Luchtkanaal voor het reinigen

Luchtkanaal na het reinigen

Na reiniging met onze roterende borstels is het luchtkanaal weer helemaal schoon.

Luchtkanaal na het reinigen

Een opmerking achterlaten